• Naše aktivity Zelenej školy 2021/2022

        • september 2021
          • Enviromentálny odpadový audit materskej školy očami detí

            Enviromentálny odpadový audit materskej školy očami detí

            Z detí z 1. triedy Tulipány a z 3.triedy Slnečnice sa stali odpadoví prieskumníci Ich úlohou bolo zistiť, aký je stav v našej materskej škole. Zaoberali sa otázkami: Aký odpad vzniká v triede? Aký odpad vzniká v kuchyni? Kde sú v škole nádoby na odpad?Koľko je v škole nádob na odpad? Kam putuje odpad zo školy? Vytvorili tak vlastný enviromentálny audit. Fotografie si pozrite TU.

        • september- október 2021
          • Zber starých MOBILOV

            Zber starých MOBILOV

            V spolupráci s RECYKLOHRY sme zorganizovali zber starých mobilov, ktoré tak neskončia na skládke ale v správnych rukách, ktoré ho dokážu recyklovať. Podarilo sa nám  vyzbierať presne 66kusov starých mobilov.

        • október 2021
          • Návšteva zberného dvora

            Návšteva zberného dvora

            V mesiaci október sme navštívili zberný dvor mesta Veľký Šariš a na vlastné oči sa presvedčili aké veľké kontajnery s odpadom dokážeme my šarišania naplniť. Uja, ktorý na dvore pracuje sme sa pýtali mnoho otázok. Dozvedeli sme sa kde odpad putuje ďalej, ale aj iné zaujímavé informácie. Fotografie z podujatia si pozrite TU

        • november 2021
          • Recyklované kahančeky

            Recyklované kahančeky

            Začiatok novembra sa nesie v znamení sviatku Dušičiek. Snažíme sa nezabúdať na tých, ktorí už nie sú medzi nami a rozprávať o tom aj s našimi deťmi. 🙂 Práve počas tohto sviatku navštevujeme cintoríny, zapaľujeme sviečky a nosíme vence na hroby, čo sa spája aj so vznikom množstva odpadu🙅‍♀️. Preto sme sa rozhodli skúsiť to s našimi deťmi "trochu inak" a vyrobiť "recyklované kahance". 😎 Ako? Tak, že sme použili zaváraninové sklíčka, ktoré si už každá trieda vymaľovala, dotvorila podľa svojho vkusu. 🍁 Aj počas sviatkov ako sú dušičky je potrebné myslieť na znižovanie množstva odpadu. Preto sme si okrem kahancov vyrobili aj kamienkové sviečky 🕯. A ako to dopadlo? Poďte sa s nami pozrieť TU 🧐

        • november - koniec šk.roka
          • JEDEN DENNE!

            JEDEN DENNE!

            Aktivitka s názvom "Jeden denne" má za cieľ podporiť deti v starostlivosti o svoje prostredie. "Ak na Zemi uvidíš odpadok, hoď ho do koša." Pani učiteľky si s deťmi pripravili rukavice, ktoré skryli do obalov z kindervajíčok a počas vychádzok tak opakovane, hygienicky a bez ťažkostí využívali príležitosť umiestniť odpad tam kde patrí - DO KOŠA.  Vyzeralo to napríklad TU :-):-)

        • december 2021
          • Bezodpadový Mikuláš

            Bezodpadový Mikuláš

             

            Infokampaň na sociálnej sieti MŠ: Mikuláška nádielka sa dá aj bez odpadu a oveľa zdravšie 🙂 sušené ovocie, oriešky, gumené medvedíky ale aj čokoladové sladkosti sa dajú kúpiť naváhu a bezobalu. Prešla by u vás doma takáto novinka? 🎅🍭

        • január-marec 2022
          • Videoprojekt: Deti učia dospelých...

            Videoprojekt: Deti učia dospelých...

            Deti učia dospelých ako povedať NIE zbytočnému odpadu! Každá trieda si pre Vás pripravila jeden ľahko realizovateľný krok k MINIMALIZÁCII odpadu. Veríme, že sme Vás presvedčili. Video si pozriete TU.

        • marec 2022
          • NEVHADZOVAŤ LETÁKY!

            NEVHADZOVAŤ LETÁKY!

            Tento mesiac sme sa zamerali na minimalizáciu odpadu vzniknutého z reklamných letákov. Deti už vedia, že tieto letáky, ktoré dnes nahradili elektronické varianty, predstavujú zbytočný odpad. Dokážeme s ním bojovať jednoduchým spôsobom - označením schránky nápisom "NEVHADZOVAŤ LETÁKY".🤝 Aby sme vám tento krok uľahčili, nápisy pre Vás vyrobili Vaši najmenší 🙂  Ďakujeme za fotografie Vašich schránok, ktoré ste takto označili.  Fotoalbum si pozrite TU :-)

        • 22,.apríl 2022
          • Oslava DŇA ZEME

            Oslava DŇA ZEME

            V piatok 22.apríla v areáli MŠ vyvrcholili oslavy dňa Zeme spoločným programom pre deti, rodičov a priateľov MŠ.  Malí a veľkí účastníci spolu založili a vysadili vyvýšené záhony, ktoré sme vytvorili z odpadových paliet darovaných od firmy SA-KO WOOD s pomocou p. školníka, p. učiteľa Demčáka  a oteckov  p. Poníka a p. Schwarca. O sadeničky a semienka do záhonov sa postarali ďalší rodičia. Ostatné interaktívne aktivity mali pod záštitou lektorky z bezobalového obchodu Odvážene. Rozprávka o dážďovke Danke nás naučila veľa o týchto malých tvoroch, ktorým sme spolu vytvorili „domček“ - vermikompostér a privítali ich ako nové obyvateľky MŠ, ktoré nám budú pomáhať so spracovaním bioodpadu. Náš záhradný kompostér okrem mena „Ďuro“, dostal aj nový „dych“, v podobe starostlivosti od lektorky Laury a ochotných rodičov. Dobrá oslava sa nezaobíde bez dobrého občerstvenia, o ktoré sa postarali naše p. kuchárky ochutnávkou nátierok a obchod Odvážene zdravými bezobalovými pochutinami. Bonusom bola možnosť zakúpiť si bezobalovú kozmetiku a drogériu. Naša planéta je jediná, ktorú máme a preto veríme, že sme Vás inšpirovali, aby ste sa do jej obnovy a ochrany zapojili spolu s nami. Fotografie si môžete pozrieť TU.

          • Mliekomaty v Prešove

            V našej téme ODPAD je jedným z našich cieľov podporiť minimalizáciu odpadu v komunite. 📉 To sme sa pokúsili zabezpečiť prostredníctvom zaobstarania mliekomatu🍶 - automatu, ktorý čapuje čerstvé mlieko do vlastných nádob. Oslovili sme troch lokálnych dodávateľov mlieka, ale ani jeden z nich nám mliekomat do Veľkého Šariša nesľúbil. 🙁 Ako malú náhradu Vám prinášame mapu dostupných mliekomatov v Prešove, ktoré sme našli na cirkulárnej mape Prešova.🍀🍀🍀 Máte už s mliekomatmi skúsenosť?  Mapu nájdete kliknutím  TU!

          • Zo starého nové 2 : knižná búdka, sedačka do triedy, vyvýšené záhony a exteriérový kôš na triedenie odpadu

            Zo starého nové 2 : knižná búdka, sedačka do triedy, vyvýšené záhony a exteriérový kôš na triedenie odpadu

            Princípy Zelenej školy a redukovania odpadu sú v nás už dobré zakorenené 🙂 🌏🌿🌱Svedčí o tom aj príklad pani učiteliek z 9.triedy na Korpašskej ulici, ktoré takto zo starých taburetiek a látky, ktoré boli určené na vyhodenie vytvorili šikovné posedenie pre deti v hracom kútiku triedy!🤩🥳 Učia deti aj nás, že veciam sa dá šikovne vdýchnuť nový život.🍀 Nás pán školník a pán učiteľ Demčák zrealizovali nápad pani riaditeľky a vyrobili vyvýšené záhony zo starých paliet. Pán Učiteľ Demčák nás všetkých potešil knižnou búdkou vyrobenou zo starej skrinky a prebytočnej podlahy. Zanedlho pribudne na našom dvore kôš na triedenie odpadu, nápad otecka z kolégia zelenej školy, ktorý pán školník vyrába zo starých paliet a veľkoobjemových nádob z čistiacich prostriedkov.

        • Máj 2022
          • Vždy môžeme urobiť viac. Pokračujeme v spolupráci s Odvážene.

            Vždy môžeme urobiť viac. Pokračujeme v spolupráci s Odvážene.

            Minulý týždeň k nám opäť zavítali dievčatá z Odvážene a tak sme sa spolu s deťmi a našou náštevou prváčikov zo ZŠ Veľký Šariš😎 hravou formou vzdelávali o nakladaní s biologickým odpadom. Vyrobili sme si další vermikompostér a našou úlohou bude starať sa o blaho kalifornských dážďoviek, ktoré budú spracovávať náš biologický odpad. Po akčných deťoch sme na rad prišli aj my, pani učiteľky, pani upratovačky aj pani kuchárky. Už vieme, ako a prečo správne triediť odpad. Síce sme roky v programe Zelená Škola no súhlasíme s tým, čo hovoria dievčatá z Odvážene - bezobalový obchod v Prešove: "vždy môžeme urobiť viac" a preto sa tešíme v pokračovaní tejto dobrodružnej cesty ku krajšej a zdravšej planéte. 🍀 🌍. Fotografie si pozriete TU

          • Do dózičky si poprosím sušené ovocie.

            Do dózičky si poprosím sušené ovocie.

            Tak aj takéto vety budúcnosti zazneli na exkurzii v Odvážene - bezobalový obchod v Prešove. Detičky privítala milá pani predavačka, ukázala zákutia a veru aj prekvapila obrovským vrecom chrumiek😄 Deti sa opäť dozvedeli niečo viac o tom ako môžeme našej prírode pomôcť a veľmi radi tam zoberú aj Vás milí rodičia 🙃 Fotografie si pozriete TU

          • Certifikát a vlajka ZELENÁ ŠKOLA

            Certifikát a vlajka ZELENÁ ŠKOLA

            S radosťou Vám oznamuje, že na základe rozhodnutia Rady hodnotiteliek Zelenej školy z 24. 6. 2022 naša materská škola splnila podmienky a bude jej udelený medzinárodný certifikát a vlajka Zelenej školy/Ecoschool. 💚🍀🌍 Ďakujeme Vám za spoluprácu😊 a tešíme sa na ďalšie spoločné "envirodobrodružstvá". 🤝 Správu z hodnotenia si môžete pozrieť  TU.